Дика груша, або груша лісова – це невибагливе дерево, яке росте по всій Україні. Її плоди не такі соковиті та солодкі, як у садових сортів, але вони володіють цілющими властивостями, про які знали ще наші предки.
Чим корисна дика груша
Груша багата вітамінами, мікроелементами та біологічно активними речовинами, які сприятливо впливають на весь організм. Вона підвищує імунітет, бореться з втомою, покращує настрій.
Груша містить флавоноїди, фітонциди, органічні кислоти, ферменти, клітковину, дубильні, азотні та пектинові речовини, калій, кальцій, магній, залізо, фосфор вітаміни С, В1, Р, РР, каротин (провітамін А), флавоноїди та фітонциди. Завдяки цьому складу дика груша має такі лікувальні властивості:
- Відвар з гілок або листя дикої груші має жарознижувальну, відхаркувальну та протизапальну дію. Він допомагає при кашлі, ангіні, бронхіті.
- Груша допомагає при діареї, дизентерії, гастриті, виразці шлунка та кишківника. Її терпкі властивості допомагають нормалізувати травлення, зупинити діарею, загоїти виразки.
- Відвар з листя та гілок використовується при циститі, пієлонефриті, сечокам’яній хворобі. Груша має сечогінну дію, допомагає вивести з організму пісок і каміння.expand_more
- Настій з листя застосовують для лікування ран, фурункулів, екзем, опіків. Груша має антисептичну, ранозагоювальну та протизапальну дію.
- Груша допомагає при гіпертонії, атеросклерозі, тахікардії. Вона зміцнює стінки судин, знижує тиск, нормалізує роботу серця.
Рецепти з використанням дикої груші
Ми підготували для вас кілька рецептів з використанням плодів та листя дикої груші. З цієї рослини можна готувати не лише напої, а й варення та засіб для зовнішнього застосування.
Чай з гілок дикої груші
Інгредієнти:
- 2 столові ложки сухих подрібнених гілок дикої груші
- 500 мл окропу
Приготування:
- Залийте гілки окропом.
- Настоюйте 1 годину.
- Процідіть.
- Приймайте по 1/3 склянки 3 рази на день за 30 хвилин до їжі.
Чай з листя дикої груші
Інгредієнти:
- 1 столова ложка сушеного листя
- 250 мл окропу
Приготування:
- Залийте листя окропом.
- Настоюйте 15-20 хвилин.
- Процідіть.
- Приймайте по 1/2 склянки 2 рази на день за 30 хвилин до їжі.
Настій з листя дикої груші для зовнішнього застосування
Інгредієнти:
- 2 столові ложки сушеного листя
- 500 мл окропу
Приготування:
- Залийте листя окропом.
- Настоюйте 30 хвилин.
- Процідіть.
- Використовуйте для компресів, примочок, ванн.
Варення з дикої груші
Інгредієнти:
- 1 кг плодів дикої груші
- 1,5 кг цукру
- 500 мл води
Приготування:
- Плоди дикої груші промийте, видаліть серцевину.
- Наріжте тонкими скибками.
- Зваріть сироп з води та цукру.
- Залийте груші сиропом і залиште на кілька годин.
- Доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні 20-30 хвилин, періодично помішуючи.
- Гаряче варення розлийте по стерилізованих банках і закатайте.
Пам’ятайте! Варення з дикої груші зберігає корисні властивості плодів меншою мірою, ніж відвари та настої.
Протипоказання
Перед застосуванням страв, напоїв і засобів з дикої груші обов’язково проконсультуйтеся з лікарем. Адже існують деякі протипоказання. Наприклад, індивідуальна непереносимість, загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту (виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, гастрит з підвищеною кислотністю тощо).
Дика груша – це джерело вітамінів, мікроелементів та біологічно активних речовин, які мають цілющі властивості. Але пам’ятайте, що вона не є лікарським засобом і не може замінити медикаментозного лікування, призначеного лікарем.