Мистецтво купажування коньяку: чому це важливо

Зміст

Достатньо відкоркувати пляшку коньяку, щоб відчути складне переплетення квіткових, фруктових, пряних і деревних ароматів. Цей багатий букет пов’язаний не лише з виноградом чи типом бочки. Це результат купажування, завдяки якому окремі коньячні спирти перетворюються на справжній витвір мистецтва. У цьому можна переконатися, якщо замовити коньяк в інтернет-магазині, де завжди в описах акцентують на цьому. Без використання цієї техніки більшість міцних напоїв мали б плаский одновимірний смак.

Що таке купажування

Купажування коньяку — це процес поєднання eaux-de-vie, тобто дистильованих виноградних спиртів різного віку, крю (регіонів) і смакових профілів, в один збалансований напій. Це можна уявити як створення музики, де кожен о-де-ві — це окрема нота, а майстер-купажист — це композитор, який створює повноцінну мелодію.

Мета купажування полягає в тому, щоб досягти фірмового смако-ароматичного профілю. А ще поєднання різних коньячних спиртів означає, що напій залишатиметься стабільним, незалежно від партії, кількості випущених бочок і якості врожаю, зібраного в конкретний рік.

Роль майстра-купажиста у створенні коньяку

Майстер-купажист — це хоронитель стилю конкретної винокурні. Його навчання триває десятиліттями й фактично ніколи не завершується — воно полягає не лише у вивченні типів бочок і їхнього впливу на спирти, а й у розвитку вишуканого смаку та запам’ятовуванні сотень ароматів.

Багато видатних купажистів походять із сімей, які століттями займаються виготовленням коньяку, передаючи знання від покоління до покоління. Їхня робота полягає в дегустації нових зразків, визначенні того, як кожен із них розвиватиметься з часом, та розрахунку точних пропорцій у кінцевому продукті. Одне помилкове рішення — і гармонію втрачено.

Коньяк — це майже завжди купаж

Більшість міцних спиртних напоїв — це результат купажування. На це вказує навіть класифікація, як-от VS, VSOP чи XO, що передбачає змішування спиртів різного терміну витримки.

Коньяки, розлиті з однієї бочки, представлені на ринку. Та вони трапляються рідко та призначені для колекціонування — через неможливість досягти однакового смаку й аромату в кожній пляшці.

Чому купажування — ключ до купівлі якісного коньяку

Передусім через можливість відрізнити винокурні, які спеціалізуються на легких квіткових сортах, від тих, що пропонують інтенсивний деревний фініш. Наприклад, якщо перейти за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/krepkie/prochie-krepkie/cognac.html, то можна помітити, що винокурня Bowen виготовляє ніжні коньяки з фруктовим ароматом, а компанії Hennessy та Remy Martin пропонують ексклюзивні насичені колекційні розливи.

Сортове розмаїття в купажі також гарантує багатошарову смакову композицію. А розливи, у яких поєднали молоді та старі спирти, пропонують як свіжі фруктові нотки, так і глибину.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *